Polacy będą mieli jedno z najdroższych LPG w Europie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarol
    Drive
    • 2009
    • 48

Zamieszczone przez Geralt
    ja mam nalatane prawie 216k w 1.8T AUM z tego co wiem z turbina nigdy nie bylo nic robione a wartosci doladowania pokazuje "modelowe" faktem jest ze slychac ja jak sie wlacza (wyrazny "swist" ale raczej przyjemny dzwiek niz jakis zgrzyt) ale to chyba jescze nie powod do obaw?
    nie znasz dnia ani godziny
  • zgucio
    Rider
    • 2007
    • 691

(Gazeta Prawna/27.06.2008, godz. 06:54)

W trzeciej propozycji stawek akcyzy Ministerstwo Finansów utrzymało wniosek podniesienia o 58 proc. akcyzy na LPG. Przy drożejących paliwach wzrost akcyzy da się konsumentom we znaki.

Ministerstwo Finansów zaprezentowało projekt ustawy o podatku akcyzowym po konsultacjach międzyresortowych i społecznych. Przedstawiciele resortu zapewniają, że wysłuchali i uwzględnili przedstawione uwagi. Jednak wyraźnie nic to nie dało.

- Mimo przedstawianych argumentów ekspertów, negatywnej opinii całej branży paliwowej, stanowisk innych organizacji ministerstwo nadal utrzymuje propozycję podwyżki akcyzy o 58 proc. - mówi Andrzej Olechowski z Polskiej Organizacji Gazu Płynnego.

- Wprowadzenie tej podwyżki spowoduje stopniowy zanik rynku LPG - mówi Sylwia Popławska z Koalicji na Rzecz Autogazu.

Dodaje, że ma nadzieję, że jeśli rząd go przyjmie, to uda się zmienić wysokość stawek w Sejmie.

Stanowisko przeciwników podwyżki akcyzy popierają też ministerstwa środowiska i gospodarki, co wynika z protokółu rozbieżności załączonego do projektu prawa akcyzowego.

Resort proponuje m.in. wzrost stawki podatku akcyzowego na gaz płynny do napędu silników spalinowych (LPG) z 695 zł/1 tys. kg na 1,1 tys. zł/1 tys. kg, czyli o prawie 60 proc. Będzie to oznaczać wzrost akcyzy na litr autogazu o 28 groszy, po uwzględnieniu VAT-u. Ma to dać budżetowi dodatkowe 700 mln zł z podatku akcyzowego.

Jeden z argumentów podnoszonych, zwłaszcza wcześniej, przez resort finansów, mówi o konieczności dostosowania się do wymogów i standardów Unii Europejskiej. Jednak trudno go udowodnić, bowiem stawka akcyzy w Polsce na LPG jest dużo wyższa od stawki minimalnej (125 euro/1 tys. kg) i wynosi według obecnego kursu ponad 206 euro. Po podwyżce wzrośnie do aż 327,4 euro. Wyższa jest np. w Danii, gdzie wynosi ok. 475 euro. Warto przy tym pamiętać, że wysokość akcyzy dla LPG (paliw silnikowych) była ustalana w Polsce przy słabszej złotówce i wraz z jej umacnianiem wzrasta w porównaniu z innymi państwami UE. Porównując poziomy opodatkowania akcyzą LPG w Polsce na tle innych krajów Europy, trzeba pamiętać, że u nas produkty te są obłożone dodatkową opłatą paliwową, która wynosi 105 zł za tonę paliwa lub gazu.

Trudno też obronić argument przedstawiony w najnowszej wersji uzasadnienia do nowelizacji ustawy o akcyzie. Mówi on, że regulacja ma na celu dążenie do ustalania właściwych relacji w opodatkowaniu benzyny i gazu skroplonego służących do napędu pojazdów samochodowych.

- Również w tym zakresie obserwujemy, że nasz kraj należy do liderów europejskich - tj. stosunek akcyzy na LPG do napędu pojazdów do akcyzy na benzynę i ON w Polsce jest jednym z najwyższych w całej Unii Europejskiej - podkreśla Andrzej Olechowski.

Ponadto, obliczając relacje cen i akcyzy na autogaz do pozostałych paliw, trzeba pamiętać, że samochody napędzane LPG zużywają go o 15-20 proc. więcej niż benzyny.

W uzasadnieniu Ministerstwo Finansów wspomina, że poziom cen LPG jest w znacznej mierze wypadkową sytuacji na rynkach światowych, jednak nie zaznacza, że zdaniem analityków paliwowych w perspektywie choćby najbliższych wakacji, bez podnoszenia akcyzy cena litra LPG wzrośnie o ok. 10 gr.
    ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• Kowal_ldz
      Rider
      S_OCP Member
      • 2008
      • 515

Wystarczy znieść akcyzę z paliwa każdego rodzaju i od razu taniej by było a nie kur....a jeszcze ją podnosić co kraj i ludzie którzy nimi rządzą szkoda gadać :x
      autoKOWALSKIszkoła ul. Lutomierska 69 Łódź tel. 602 465 680 ZAPRASZAM !!!

VW POLO 9N 2004r. obecnie
      Skoda Octavia II 2007r. SPRZEDANA
      Skoda Octavia Combi II FL 2010r. obecnie

Komentarz

• c0nn3ct
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 680

bo tu k***a wszystko drożeje a płace te same, i jak tu być patriotą!? szlag może człowieka trafić od tych ciągłych podwyżek :| chory kraj, a jeszcze bardziej chorzy ludzie którzy nim kierują... :evil:
        O1 AGR <- Była
        O2 '04 BKD "Praha"<- Jest
        OI RS <- Jest

Komentarz

• gosmo
          Ambiente
          • 2008
          • 201

Więc diesel

Jeśli diesel ma się opłacać tak jak auto z LPG, to następny będzie diesel. Państwo ma gdzieś ekologię a ja nie będę się przecież wysilał, bo dla mnie ważniejsze jest, aby było tanio. Skoro państwo promuje czarną chmurkę za autem to czemu by nie.
          Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• zgucio
            Rider
            • 2007
            • 691

no cena LPG niestety ostanio szybko rośnie

dwa tygodnie temu byłem na wakacjach jak wyjeżdzałem cena była 2.17zł jak wróciłem 2.22zł a dziś rano patrze 2.27
            ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• b707
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1272

Ale LPG i tak jest tanie... za mna ostatnio chodzi pomysł kupna Merca E280... 210KM... 2.8 V6...automat.. i tylko 13 litrów gazu przy ciezkiej nodze z klimą
              Adam

Komentarz

• tomekjmopl
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1187
                • Opel
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dziś Shell Zakopiańska w Krakowie - LPG 2,31 :? - tylko akurat to tankowanie było tańsze, gdyż wziąłem gazik po 2,06, korzystając z promocji "rabat za punkty smart" ...[center:ea1eed4fa3][/center:ea1eed4fa3]

Komentarz

Pracuję...